Heldagskurs i PPE gav nyttiga insikter i prylar och säkerhet
Kan du bedöma när dina kammar är pensions-klara? När en kil tog lite för mycket skada vid ledfallet? Eller när en karbin slitits ned för mycket i godset att den inte längre bör användas för klättring? Att kunna bedöma säkerhet på personlig fallskyddsutrustning, eller engelskans “Personal Protective Equipment”, är en avgörande färdighet hos oss uteklättrare. Men finns det alltid ett rätt och fel?
Söndagen den 16 mars 2025 arrangerade UKHK ett fullbokat heldags-seminarie på temat kontroll av klätterutrustning med Patrik Lyzell, auktoriserad klätterinstruktör och försvarsmaktens materialexpert gällande just klätter- och fallskyddsutrustning. Förmiddagen ägnades åt att i tur och ordning gå igenom svagheter, typiska skador och vitala kontroll-parametrar på utrustning inom olika kategorier; karbiner, hjälmar, rep, selar, slingor och säkringar.
“De flesta klättrare som blir inblandade i olyckor är antingen nybörjare eller mycket erfarna som tror att de redan vet allt de behöver veta”
Som klättrare använder vi utrustning som vi förlitar oss på till den grad att den ofta kan vara livsavgörande eller ska förhindra allvarlig skada. Därför blir också riskbedömningarna viktiga, komplexa och behöver en rejäl marginal för att vara på den rätta sidan avseende säkerhet.
Efter lunch spenderades eftermiddagen åt praktiska riskbedömningar och utrustningskontroller. Instruktör Patrik hade med ett stort utbud av prylar, rep och säkringar som skulle klämmas och kännas på i detalj. Ett praktiskt prov innebar att 30 stycken utrustningsdetaljer skulle gås igenom på 30 minuter individuellt - och deltagarna skulle utifrån den teoretiska kunskapen bedöma om utrustningen var godkänd eller icke godkänd. Alla prylar gicks sedan igenom i helgrupp, med handuppräckning, utmanande följdfrågor, insiktsfulla diskussioner och förtydliganden. Var och en fick själv rätta sin 30 punkter långa “tips-rad”.
Sista momentet för dagen inluderade mer djuplodande diskussioner kring säkerhets-bedömningar i faktisk terräng, påverkan på krafter i verkliga situationer och nyansering av de hittills svart-vita rätt-och-fel som vi försökt att hitta rätsida på. Budskapet var att ödmjukhet är en dygd och osäkerhet ett faktum. För att illustrera detta gjorde vi även ett empiriskt test- där vi sågade av två slingor med friktion från ett rep - den ena var en tunn dyneema - den andra en plattslinga av nylon. Förvåningen var påtaglig när det small andra gången och vi såg att verkligheten inte stämde med våra fördomar.
I praktiken kommer det alltid vara fler faktorer som spelar in för både hållfasthet och livslängd på utrustning - och det behövs kontinuerlig uppdatering av tillverkares rekommendationer, egen färdighet och rent krasst… ens utrustning när det blivit för gammal. Patrik konstaterade efter utbildningsdagen att vi endast hunnit skrapa på ytan för detta viktiga ämne.
“Vi skulle ha kunnat hålla på i två dagar till, generellt så tar det tid att känna igen alla olika typer av skador och slitage som kan uppkomma på materielen.”
Efter utbildningen fick deltagarna fylla i en kort utvärdering - och Henrik Enfält som varit med och arrangerat kursen konstaterar att det var nöjda deltagare och att dessa kunskaper verkligen behövs.
Det var första gången som UKHK erbjöd denna typ av utbildnings-tillfälle kring kontroll av klätterutrustning. Tillfället den 16 mars 2025 blev fullbokat, men beroende på intresse kan det bli aktuellt att via klubben erbjuda ett liknande tillfälle i framtiden. Hör av dig till oss om du är intresserad. https://www.ukhk.se/kontakta-oss
För mer information om regler och klassning av utrustning i professionella sammanhang se Arbetsmiljöverkets webbplats: https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/personlig-skyddsutrustning/